Hoteluri
Pensiuni
Agentii
Rent a Car
Oferte interne
Oferte Externe
Sejururi
Circuite
Croaziere
Turism de aventura
Team building-uri
Urmareste-ne pe Twitter
Newsletter
Ultimii useri inscrisi
lavasilelacazan pensiune
macpixel  
hotela3 hotel
startravel  
fliotravel  
Romania Turistica
Moldova
Transilvania
Oltenia
Muntenia
Banat
Dobrogea
Maramures
Crisana
Convertor Valutar
Reclama Mare

ROMANIA TURISTICA  -   Zona Crisana (informatii turistice)Crisana - provincie istorica a Romaniei, cu mai multe orase ca Oradea - cu al doilea observator astronomic din toate timpurile de pe teritoriul Romaniei, de la jumatatea secolului al XV-lea, Beius, Simleu Silvaniei, Carei.

Oradea este resedinta judetului Bihor. Orasul actual este construit pe vatra unei vechi asezari romane infiintata in apropierea izvoarelor termale inca din primii ani dupa cucerirea Daciei. In secolele IX , X aici si-a avut resedinta una din primele formatiuni statale cu caracter feudale din aceasta parte a tarii, voievodatul lui Menumorut. Menumorut a dus lupte crancene pentru apararea cetatii Biharia. Vestigii ale acestei cetati se pot vedea si astazi pe o terasa din apropierea Oradiei.
In Evul Mediu orasul se dezvolta in jurul unei cetati ridicate pe la 1100 insa este distrus de o incursiune a tatarilor. Pe ruinele vechii cetati s-a construit o alta in secolul al XV-lea, aparata de un sant umplut cu apa termala din paraul Peta. Aceasta cetate a reusit sa reziste asaltului otoman din 1591. In 1848 Oradea a fost un centru revolutionar important.
Obiective turistice:
Palatul baroc - a fost construit intre 1762-1770, dupa proiectul arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. In mijlocul lui se afla un parc in care se pot intalni specii rare de arbori indigeni si exotici. Constructia mai este cunoscuta si sub numele de "Palatul celor 365 de ferestre" si este o copie fidela a palatului Belvedere din Viena. Asa cum ii spune si numele este construit in stil baroc fiind cea mai importanta constructie apartinand acestui stil din Romania.
Muzeul local - a fost infintat in anul 1872 la initiativa "Societatii de istorie si arheologie. Are 4 sectii : istorie , stiinte naturale , arta si etnografie. In biblioteca s-a sunt peste 10 000 de volume, unele dintre ele reprezentand lucrari rare. In sectia de stiinte naturale se afla printre altele o interesanta colectie de oua (circa 10 000 de exponate) si o colectie de pasari. In sectia de arte demna de amintit este colectia de gravuri ale lui Albert Durer al carui tata s-a nascut intr-un sat de langa Oradea. In sectia de istorie printre cele mai importante exponate se numara : amuleta de bronz, un caracter bizantin din secolul XII, torsul de cavaler din secolul al- XIV-lea cel mai probabil executat de fratii Martin si Gheorghe din Cluj, armura de cavaler din secolul al-XV-lea, calendare si vase de arama gasite in cetatea Oradiei. Biserica ortodoxa - a fost construita in anul 1784. Ea imbina stilul baroc cu elemente de neoclasic. Se mai numeste si "Biserica cu luna" datorita unei sfere cu diametru de 3 m asezata in turnul bisericii care printr-un mecanism ingenios se roteste dupa miscarea lunii in jurul pamantului.

Statiunea Baile Felix se afla la circa 10 km de Oradea. Baile de aici au fost folosite inca din anul 1000, pe vremea aceea purtau numele de Baile Sanmartin dupa numele comunei invecinate. Temelia primului locas al bailor termale a fost pusa abia in 1711-1721. Aici se pot trata diferite afectiuni aparatului locomotor, sistemului nervos periferic, ale bolilor de piele iar in cura interna trateaza diverse afectiuni ale aparatului digestiv. In statiune se efectueaza si tratamente cu namol (impachetari totale sau partiale). Pe langa instalatiile specifice tratamentelor in statiune exista un strand folosit in timpul verii si un alt strand in aer liber cu apa termala ce poate fi folosit chiar si iarna.

Platoul Padis este situat in zona ocupata de muntii Bihorului, Zarandului si Padurea Craiului, constituie un loc de mare atractie pentru turisti. Pe acest platou pe o suprafata de 36 ha intalnim Cetatile Ponorului. Acestea sunt parte integranta a platoului carstic. Constau in 3 cercuri mari de stanci asezate intr-o depresiune de 300 m adancime si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munti ce inconjoara si inchid depresiunea este taiata doar intr-un singur loc de Valea Cetatilor. Portalul cetatii Ponorului are o inaltime de 76,5 m. Emil Racovita, intemeietorul primului institut de speologie din lume, le-a socotit ca fiind adevarate minuni ale naturii.
Zona este de altfel bogata in pesteri, pe o distanta relativ mica elementele naturii daltuind peste 30 de pesteri (Magura, Corbasca cu un mare lac subteran etc.). In defileul Crisului Repede la Vadul Crisului, se gaseste Pestera cu apa. Aici se pot admira si minunatele chei de un pitoresc deosebit sapate de Crisul Repede.
Pestera Ursilor are o lungime de circa un 1 km si altidudine de 420 m. Vizitatorii pot vedea aici o varietate de stalactite si stalagmite precum si resturi de fosile ale ursului de caverna, disparut acum circa 15 000 de ani.
Pestera Vantului (langa Suncuius, pe malul stang al Crisului Repede) este cea mai lunga pestera din Romania intinzandu-se pe o lungime de peste 40 km. Pestera este strabatuta de un curs subteran de apa, cu bogate fenomene de coroziune. Pestera vantului este vestita atat in tara cat si peste hotare si poate fi vizitata doar cu ghid.
Pestera Focul Viu se afla la 2 ore de mers pe jos de cabana Padis la o altitudine de 1120 m altitudine. Pestera include un ghetar cu un volum de 25.000 metrii cubi (al doilea din tara). Numele vine de la faptul ca ghetarul este luminat de soare datorita unei "ferestre" din tavan dand impresia feerica de "foc viu".

Pestera Meziad este unul dintre principalele puncte de atractie turistica din aceasta parte a tarii. La pestera se poate ajunge pornind din Beius pe soseaua ce strabate asezarile Delani si Petroasa iar din Remetea se indreapta pe valea Meziadului. Drumul de urcus fiind bun la pestera se poate ajunge cu masina. Exista si posibiliati de cazare in apropierea pesterii. Ca marime pestere este a 3-a din Europa in grupa pesterilor cu formatii de stalactite si stalagnite. Lunga de 3410 m , cu o intrare inalta de 16.17 m si lata de 20 m , pestera are 3 etaje. Legatura intre etaje se face cu ajutorul unor scari special construite. Locurile periculoase din pestera sunt ingradite.
In pestera se gasesc formatii de calcar care au primit diverse denumiri. Astfel la etajul I intalnim Turnul din Pisa - o stanca de circa 50 m inaltime, Gatul dracului- o punte ingusta ce usureaza trecerea peste o prapastie adanca. Turnul Rosu este denumirea unei grupari de stalactite care la exterior au o culoare ruginie datorita oxidului de fier. Alte denumiri : Purgatoriul, Bucataria, Harfa lui David, Mater Dolores, Podul de zapada, Orga mare, Orga mica - ultimele 2 formatiuni scot sunete melodioase la atingerea cu pietre aruncate usor si multe altele. Vestigile descoperite in Bucataria atesta faptul ca pestera a fost locuita in timpuri stravechi.