Hoteluri
Pensiuni
Agentii
Rent a Car
Oferte interne
Oferte Externe
Sejururi
Circuite
Croaziere
Turism de aventura
Team building-uri
Urmareste-ne pe Twitter
Newsletter
Ultimii useri inscrisi
lavasilelacazan pensiune
macpixel  
hotela3 hotel
startravel  
fliotravel  
Romania Turistica
Moldova
Transilvania
Oltenia
Muntenia
Banat
Dobrogea
Maramures
Crisana
Convertor Valutar
Reclama Mare

ROMANIA TURISTICA  -   Zona Maramures (informatii turistice)Zona Maramuresului are o atat de bogata oferta turistica, incat singurul lucru care nu este disponibil in limitele acesteia e marea. In rest, regiunea acopera totul, de la excursii pe munte si sporturi extreme la turism cultural si religios, dupa preferintele fiecaruia si in functie de anotimp. Dacă sunteti un iubitor al naturii, cu siguranta veti iubi peisajele montane si ale vailor, care va lasa fara respiratie. Mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajisti line, pline de iarba in timpul verii si de zapada in timpul iernii, munti acoperiti de paduri vesnic inverzite, toate se oglindesc in ape limpezi, de cristal, intinse pe toata regiunea.

Bisericile din lemn din Budesti Josani, Desesti, Bârsana, Poienile Izei si Ieud Deal se afla în Maramuresul istoric, cele de la Surdesti si Plopis sunt din vechea Tara a Chioarului, iar biserica Sf. Arhangheli din Rogoz e situata in Tara Lapusului si sunt toate introduse in patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999.
Impreună, aceste 8 biserici de lemn reprezint un ansamblu de exemple remarcabile de diverse solutii arhitecturale din diferite perioade si zone. Ele sunt inguste, dar inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii. De aceea ele sunt expresia particularitatii locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul Romaniei.
Se remarca prin tehnica imbinarilor din lemn si a realizarii invelitorilor din sindrila, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafata portalurilor si ancadramentelor - ce se sustin pe stalpi zvelti - simbolizand elemente de natura vegetala, animala si geometrica realizate prin daltuire, crestare.

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Sapanta, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferentierea fată de majoritatea culturilor popoarelor, care considera moartea ca un eveniment foarte solemn. Uneori, caracterul aparte a acestui cimitir a fost pusa in legatura cu cultura dacilor, a caror filosofie era bazata pe nemurire si pe consideratia ca moartea era un motiv de bucurie, persoana respectiva ajungand intr-o alta viaţa, mai buna.
Cimitirul isi are originea in cateva cruci sculptate de Stan Ioan Patras. Astfel, in 1935, Patras a sculptat primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, intreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu in aer liber de natura unica si o atractie turistica.
Un celebru epitaf este:

"Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea."


Alte poeme:

"De cu tanar copilas
Io am fost Stan Ion Patras,
Sa ma ascultati oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Cate zile am trait
Rau la nime n-am dorit,
Dar bine cat am putut
Orisicine mi-a cerut."


"Vai saraca lumea mea
Ca greu am trait in ea
Aici eu ma odihnesc
Si Pop Gheorghe ma numesc
Ca un brad frumos din munte
Eram la parinti in curte
Tinar si de omenie
N-a fost multi in sat ca mine
Cand armata am terminat
Masina mi-am cumparat
Si-n toata tara am umblat
Preteni multi eu mi-am aflat
Preteni multi si de omenie
Asa cum mi-o placut mie
Cand a fost sa fecioresc
In pamant eu putrazasc."

Mocanita - Punctul de acces spre valea Vaser este orasul Viseu de Sus, care este si punctual de pornire pentru Mocanita, un tren cu aburi, ingust, al carui singur scop e de a merge spre vale. Calea ferata merge de-a lungul raului Vaser River si este una dintre ultimele sine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi, care inca mai este activa, din Europa, fiind si singura din Romania care inca mai este folosita pentru a cobori bustenii de pe munti. Construita dupa Primul Razboi Mondial doar pentru a transporta lemnul, Mocanita inca este folosita – in mod surprinzător – in scopul original.
In zilele noastre, in ciuda varstei sale inaintate, locomotivei cu aburi i s-a mai dat o sarcina: aceea de a transporta turistii. Avand in vedere ca acest loc este printre putinele in care cineva poate merge intr-un vagon tras cu puterea vaporilor, in fiecare an, batrana Mocanita atrage mii de turisti din toata lumea, oferindu-le calatorii de neuitat.

Sighetu Marmatiei - resedinta voievodala a Maramuresului si capitala prefecturala, localitatea s-a constituit in jurul unei asezari fortificate datate din epoca tarzie a bronzului si inceputul primei epoci a fierului. Este considerata centrul unui grup de asezari situate pe Valea Tisei, la confluenta cu Iza si este pusa in legatura cu exploatarea salinelor din zona Maramures (M. Dancus, 1986).
Centrul Sighetului este o valoroasa rezervatie de arhitectura, specifica unei capitale din Transilvania secolului al XIX-lea. Dincolo de fatadele prafuite de azi, se ghicesc usor stralucirea si fastul de altadata.
Inchisoarea Sighet este una dintre cele mai notorii inchisori din Romania intrucat ea a fost folosita de guvernul comunist roman pentru a inchide aici detinuti politici, personalitati de baza ale Romaniei ante-comuniste, dintre care multi si-au gasit sfarsitul aici.
Dupa 1945, romanii deportati sau prizonieri de razboi in Uniunea Sovietica, la repatriere treceau prin Sighet. In 1948, dupa ce regimul comunist s-a consolidat, Sighetul a devenit o inchisoare pentru oponentii regimului. La inceput aici au fost incarcerati elevi, studenti si tarani din Maramures, unii din care inca mai locuiesc in Sighet. In noaptea de 5/6 mai 1950, peste o suta de fosti demnitari din intreaga tara au fost adusi la penitenciarul din Sighet. Printre acestia se gaseau ministri, politicieni, academicieni, economisti, ofiteri, istorici si jurnalisti. Unii dintre ei au fost condamnati la pedepse grele iar altii au fost inchisi fara nici un fel de proces (pedeapsa "adminstrativa"). Majoritatea dintre ei aveau peste 60 de ani. Multe figuri importante ale Romaniei interbelice au murit aici in arest, inclusiv liderul Partidului National Taranesc, Iuliu Maniu.
Inchisoarea a fost dezafectata si transformata in muzeu. In prezent ea adaposteste muzeul Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.

Borsa - Turismul in zona este dezvoltat, cu precadere iarna, datorita conditiilor existente pentru practicarea sporturilor de iarna. In Complexul turistic au aparut un numar insemnat de locuri de cazare, in mod deosebit private. Pentru cei interesati de ski, acesta poate fi practicat pe doua partii pentru avansati (Telescaun si Patrat) si una pentru incepatori. In perioada de vara, foarte scurta, de altfel, se recomanda drumetiile. Punctele de interes: Cascada cailor, cariera de piatra, in zona Complexului Turistic, varfurile Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer, cabana meteorologica si Puzdrele. In Moisei poate fi vizitat Monumentul eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. In Baia Borsa pot fi vizitate izvoarele cu apa minerala, sau Fantana Stanchii. Se poate ajunge relativ usor la Sighetul Marmatiei, Valea Izei cu toate bisericutele şi portile sale din lemn prin care este celebru Maramuresul, sau la Sapanta.